Jom buat duit bersama churp churp

My dear Member.. Cool!!!

Wednesday

Pengalaman mengajar kita

Riena Haiqal | 3:01 pm |

Assalamualaikum

video
Bila ingat balik masa mengandung dan saat-saat nak bersalinkan Haiqal, memang saat-saat paling bahagia dan saat yang sangat mendebarkan. Almaklumlah nak lahirkan anak pertama. Pengalaman pertama tu yang takkan pernah dilupakan sampai bila-bila.

Bila dah mengandung kali kedua ni aduhai memang banyak beza la kan. #Ohmai# 
Alahan aku sangat-sangat teruk dan hidung aku sangat-sangat sensitif sekarang ni. Bau-bauan semua aku tak nak hidu. Harum ke busuk ke semua tak nak. Bayangkan kalau mandi, aku tak nak guna sabun atau shampoo.. Harum ke tu???? #silajanganbayangkan#
Cerewet tu memang la sangat-sangat cerewet. Aku rasa Mr. papa tahan-tahan jer dengan sikap aku. hahahahaah.. tahan jer la demi anak. Wahahahahaha #gelakjahat#.
Setahu aku sekarang ni kandungan aku dah masuk 14 minggu la. Memang malas sangat nak ambik tahu sebab ntah rasa macam semuanya nak malas jer. 
Perut aku pun belum nampak besar lagi. Adalah tapi tak nampak sangat. Jantung baby dah dapat rasa dah. Tiap-tiap malam Mr.Papa dan Haiqal akan dengar sama-sama.Haiqal asyik cakap baby, baby..



Berat aku sekarang 54kg. Masa sebelum pregnant, 50kg. Wah beratnya aku.
Dan sekarang ni aku cepat letih sangat-sangat. Nak bercakap banyak pun aku dah termengah-mengah. Asyik nak tidur tengahari jer. Malam pun nak sangat tidur awal. 

Makan memang aku makin kuat makan. Asyik nak makan jer. Kalau tak makan aku dah mula nak pening. Dan makanan paling penting untuk aku makan adalah ikan goreng yang rangup-rangup. Kalau ikan tu tak cukup rangup aku akan goreng balik sampai la dia rangup. 
Rasanya semua makanan aku kena masam-masam or masin-masin gitu la. Tak kuasa aku nak makan ayam sekarang ni. 
Lagi lagi lagi, aku cepat kehausan. Kena minum banyak air la jawabnya dan kena balik-balik keluar masuk tandas lagi la.

Minggu lalu ada temujanji kat hospital untuk minum air gula. Mak ai besar gedabaknya gelas dah tu air gula nya sangat-sangat la manis. Tak dapat nak bayangkan macamana rasanya minum air semanis tu. Masa mengandungkan Haiqal dulu, tak dernya la ada test macam tu. Nasib baik Haiqal setia temankan aku g temujanji tu. Alhamdulillah aku takder penyakit kencing manis.

Dan aku belum lagi check gigi kat hospital. Alasan jauh sangat la hospital tu. #malaslatu#

Apalagi ye? nanti la aku update lagi kalau ada. Setahu aku itu jer yang aku tahu kot.
video

24 comments:

  1. banyak beza ek...wife saya camna la nnti...saya doakan segalanya di bawah rahmat Allah ok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat2 banyak beza.. terima kasih atas doanya.. (^_^)

      Delete
  2. hmm teringat gak masa liya mengandungkan qalesya.. mcm2 pael hehe... liya doakan moga semuanya selamat yer... haiqal msti suka da bby dlm perut mama kan... ^_~

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheeheh.. masa mengandung kan haiqal takde la alahan teruk macam ni.. betul la kata orang lain anak lain paelnya.. hehehehehe.. (^_^)
      amin Ya Rabb...

      Delete
  3. hai. Salam kenal :) alahan riena ni cm sama ngan ibu bazi dulu. Ibu dulu pon xleh ngan bau2 sabun sume nih hehehe. nway take care :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal juga.. (^_^)
      thanx.. memang alahan yang ni sangat2 teruk

      Delete
  4. pengalaman pertama sekali nak melahirkan bby mmg sgt indah kan. zie plak bercampur baur perasaan taw. tp bila dh lahirkan n nurse kasi bby kat kita time itu juga...saat pertama sekali tgk muka bby kita...ya ALLAH... bahagia giler kan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zie :: itulah pengalaman pertama kita jadi ibu.. sangat2 rasa bahagia... macam tak sangka eh saya dah ada anak sendiri..

      Delete
  5. eh, ada sejarah family kencing manis ke yg awk kena minum air gula?.. ke dkt tmpat awk checkup semua kene minum?.. saya kat sini xkena.. sape yg ada sejara or suspek kencing manis baru kena...

    saya time alisha dulu pun alahan gak.. xleh bau wangi2... makan pun mmg xda seleralah.. asyik muntah je... 2nd baby ni je makan xhengat donia.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nauzubillah.. takder la.. tu la mula2 saya heran gak kena ada test macam tu.. tapi nurse tu kata sapa2 yang dah berumur 25 tahun keatas kena minum air gula ni.. utk pastikan yang kita tak der kencing manis.. family saya memang takder penyakit ni.. memang ramai orang ambik test ni masa kat hospital haritu..

      Delete
    2. ooo yeke... tapi sy mmg ada dgr org kata semua ibu2 mengandung kne minum air gula... tapi dkt klinik ibu n ank kat sg petani ni, dorg kata kalu xda kncing manis, xyah check.. lainlah kalu ada sejarah or tanda2... tu yg saya xkene tu..

      tp mintak2 simpanglah semua tu.. xnklah nanti hari2 kne dtg klinik checkup... moga kita n kandungan sihat2 je kan.. :-)

      Delete
    3. tu ar.. mula2 tu macam tak nak pegi.. tapi demi keselamatan diri sendiri dan baby gagah juga pegi.. (^_^)

      Delete
  6. erm.. mood pregnant mcm2 kan... akak pun sama, ada hari rajin, ada hari malas sgt... huhu... take care k..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehe.. memang tu ar.. sabar je la kan para2 suami.. hehehehe.. thanx kak

      Delete
  7. Didoakan agar kesihatan ok sepanjang pregnant hingga bersalin nanti ye.

    ReplyDelete
  8. semoga Allah mempermudahkan semua urusan...Aamin..

    ReplyDelete
  9. Ermmm ntah2 baby girl kot, tu yg lain dr 1st preggy dulu :-)

    Apepun moga riena sehat2 aje k... moga dipermudahkan proses pregnant ni smpila bersalin nnti.. insyAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehh.. Amin.. mudah2an la dapat baby girl..

      Terima kasih mama Isha.. Amin Ya Rabbal Alamin

      Delete
  10. hebat juga alahannya..mungkin girl kot kali nie..

    ReplyDelete
  11. aminnn ..
    alahan itu menandakan kita akan menjadi ibu
    dan menjadi ibu bukanlah sesuatu yg mudah
    besar rahmat dan ganjaran atas keadaan ketidakselesaan itu ..
    insyaallah dik ;)

    ReplyDelete
  12. semoga Allah permudahkan akak bersalin..haiqal n papanya da xsbr dapat baby baru..hehe..nnt lau jumpa insyallah da ada teman sha yg baru..

    ReplyDelete

جَزَاكُمُ اللهُخَيْرًا كَثِيْرًا وَجَزَاكُمُ اللهُ اَحْسَنَ الْجَزَاء
(Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza)
Semoga Allah SWT akan membalas kalian dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas kalian dengan balasan yang terbaik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Affiliate!!

Mohd Qasha Haiqal

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers
♥ Copyright © 2012 reserved to RieNa_HaiQaL. Template Edited by sHaRiNa eLyaNa