Jom buat duit bersama churp churp

My dear Member.. Cool!!!

Monday

Cara saya make up

Riena Haiqal | 3:26 pm |
Assalamualaikum

Masa aku tengah membayar di kaunter Supermarket Labuan, kebetulan sangat pada masa tu aku beli span untuk alas bedak. Adalah pulak staff sana tanya pasal make up yang aku pakai. Siap nak minta tutorial la kononnya.. Part yang ni lah aku boleh jadi gelabah sebab selama ni aku main hentam jer. Dia kata muka dia banyak jerawat dan gelap. Dan muka aku nampak licin jer. <memang dia berusaha sangat nak tutup jerawat dia dengan berinci-inci bedak dia sapu kat muka dia dan membuatkan ianya sangat-sangat ketara>
Dik, ko tak tahu disebalik wajah ahkak ni ada juga cik jerawat yang setia sangat tengah menghuni muka ahkak ni. Saja jer tak nak tengokkan ko.

Aku tengok depan belakang kiri kanan, memang tak der orang lain masa tu sebab waktu kerja jadi tak ramai yang turun bandar macam aku ni.
Kesian aku tengok dia yang sangat-sangat rasa sedih dengan diri sendiri jadi aku lepak sekejap kat kaunter tu dan share la dengan dia mana yang aku tahu.

ALAS BEDAK
Dulu ahkak <Gelaran utk diri sendiri.. Rasa diri ni seperti kakak dia> pakai BB Cream dari Silky girl tapi memandangkan stock dah habis jadi buat sementara waktu ni guna Mustika Ratu jer.

 **Google Search**
COMPACT POWDER
Dulu selalu guna MAC Powder tapi sekarang dah tak lagi dah sebab susah nak order-order. Jadi sekarang ni ahkak setia pakai PIXY 2 WAY CAKE COMPACT POWDER sebab kat Labuan ni memang ada berlambak kat kedai-kedai jual bedak ni.

Cara Pakai dia senang jer..
  1. Basahkan span dan sapu PIXY 2 WAY COMPACT POWDER kat seluruh muka.
  2. Kali ni guna span kering pulak untuk sapu bedak PIXY 2 WAY CAKE COMPACT POWDER sekali lagi ke seluruh muka - sapu nipis jer. 
  3. Jangan lupa selalu la cuci span bedak tu supaya bakteria-bakteria tak menghuni kat situ.
 Dah siap dah. Harap sangat dia faham la dengan apa yang aku cakap tu. 








42 comments:

  1. Umi suka cara pengolahan ayat dari dear ..best jugak paka pixy ni ..umi pun kadang2 binggung ..nak beli cream mesti turun kuching .

    pixy ada kat mana2 kedai ..nak try la pas ni :)

    psttt dear ..nanti leh krim alamat pej kat cini .. inasyukor@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umie :: hikhikhik.. malu rasanya bila Umie suka dengan ayat saya... rasa nak sembunyi kan diri kat bawah meja la...
      best sangat guna pixy powder ni.. memang akan setia jer dengan bedak ni sampai bila2.. :)

      Delete
    2. Hihi nakalnya dear ni ..nak sembunyi bawah meja ..umi nak ikut jugak la hihi .. lari dari bos hahahahaha

      Delete
    3. Umi : hhikhikhik.. jom kita sembunyi sama2.. jangan bising2 k nanti bos nampak. hukhukhukk ..alamak batuk pulak...

      BTW, dear saya dah sent alamat saya di email tu..

      Delete
  2. huh? pakai pixy dengan span basah??? erkk..ok ke?bedak tu ada kat umah,tp t'biar je..sbab t'salah beli..cerah sgt..skarang pkai bdak siky white jerr..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye sebab dia kan dah siap2 ada foundation gak.. :) tu sebab dia dipanggil 2 way.. :)

      Delete
  3. huhuhu xpat pakai bb creamm sbb muka nampak lebih berminyak dan muka pun nampak berminyak.. wahh pakai pixy? ramai yg guna pixy kan.. tp sy xnak tuka sbb dah 2 taun pakai ZA.. so xda masalah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna mustika ratu ni kalau pakai petang2 dah nampak minyak.. nak tukar pakai bb cream balik ar..
      memang saya suka pakai pixy ni.. :)

      Delete
  4. Btl tuh, apa powder yg ada wording 2 way, mmg blh guna ngan 2 cara, basah atau kering, :-) sbb di dlm tu dah ada foundation siap2.:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. YM :: betul sangat2.. tulah kelebihan 2 way compact powder... :)

      Delete
  5. Aduh..terasa betul diri kita takde ilmu bab2 mekap ni. Yg tau takat eyeshadow, blusher, maskara dgn lipgloss. Bebetul basic . Kenkadang segan jugak bila keluar tu .. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hidayah :: hak hak hak.. kita ni pun sama gak.. pakai bedak ni pun dulu2 nak belajar juga.. bab nak pakai lipgloss tu saya tak mahir dan takkan pernah nak pakai sebab allergic sangat2.. mudah nye kering dan dapat ulser.. sobsss

      Delete
  6. Assalammualaikum
    singgah sini(^_~)
    cik iena nk invite join 1st giveaway cik iena
    jom terjah blog cik iena
    http://www.ienaeliena.com/2012/05/1st-giveaway-by-iena-eliena.html
    tHanKs..

    ReplyDelete
    Replies
    1. i will.. :) Tq kerana invite saya:)

      Delete
  7. wowww rahsiamu kini dikongsi bersama !!! tqq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sha :: Sharing is caring.. ;) hihihihihihi

      Delete
  8. sesungguhnya azi xreti bab bab mekap ni...huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azi : saya selalu pakai make up bila g keja or jalan2 kat bandar jer... kalau kat area rumah kitorang atau jalan g kedai runcit tak der maknanya nak pakai.. ihihihihih... :)

      Delete
  9. assalamualaikum sha singgah baca entry..oh gtu rupanya..sha xpndai makeup la akak..hehe

    jom join segment http://opzzpinky.blogspot.com/2012/05/segment-follower-by-group.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam.... terima kasih kerna sudi singgah sini.... :)

      Delete
  10. salam hye..comeynya blog nih...skang page anda akan jadi tempat lepak saya (^^) wink!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wong meimot :: terima kasih.. kalau sudi singgahla lagi.. HIkhikhik... :)

      Delete
  11. Replies
    1. ZZY :: eh.. terima kasih sebab sudi komen.. :)

      Delete
  12. zai pun pakai bedak pixy ne tau... bedak ne sangat2 lah mesra kulit n mesra peluh, kalau peluh, muka kita nampak soft jer, berpelembab mcm pakai foundation kan... Padahal tuhan jer tau kita panas, tapi bila rase kat muka tak berminyak, still rase bedakkan....hehehe love100% bedak ne tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zai :: betul tu.. sangt2 suka dengan bedak ni.. takkan pernah tukar kepada bedak lain dah... :)
      biarpun kita tengah berpeluh2, tapi muka tetap maintain... :) yakin jer setiap masa..

      Delete
  13. setia dgn garnier masih...hahaha.

    jrg guna bb cream and so on cream...apatah lagi mustika ratu..gatal2 jak muka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eca :: ni pun baru juga try2 mustika ratu ni.. tapi memang macam nda mesra dengan kulit jak. dia nampak lebih berminyak...

      :)

      Delete
  14. mmg teringin nk mekap tpi tak pandai..bukan tak beli alat mekap tapi beli sudahnya simpan jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mama mia :: hikhikhik.. sayang nya... saya pun dulu belajar makeup ni search dari google dan youtube jer.. :)

      Delete
  15. salam kenal...sis follow blog comel ni yer ^__^

    ReplyDelete
  16. wah.. berkongsi rahsia kecantikan yek? good!

    ReplyDelete
    Replies
    1. madammondoq :: ye ye.. hihihihi... :)

      Delete
  17. dulu zie punguna pixy gak taw. but tak pernah guna basahkan span tu. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zie : dulu pun tak penah buat lagi.. last2 search dari google ada pula yang siap basahkan utk jadikan foundation... :)

      Delete
  18. x pernah pulak cuba basahkan span tu..nnt nak cuba jugak la :) thanks for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liza :: hikhikhik... cuba la.. memang terbaikk hasil dia.. :)

      Delete
  19. singgah & follow..salam kenal!
    btw, kite pun suke pixy compact tu...:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ieedaz :: thanx.. :) salam kenal gak..
      sama la kita. saya pun sangat2 suka dengan bedak ni.. :)

      Delete
  20. Cik rose guna bedak miami jer...Nanti nak trylah bedak di atas tue hihihi...tuto make-up yg simple..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Rose :: hiihihih... dulu pun prnah gak guna miami tapi macam tak mesra dan tak serasi dengan kulit jadi btukar pulak pada MAC.. susah nak main order2, terus tukar pixy sampai sekarang.. :)

      Delete

جَزَاكُمُ اللهُخَيْرًا كَثِيْرًا وَجَزَاكُمُ اللهُ اَحْسَنَ الْجَزَاء
(Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza)
Semoga Allah SWT akan membalas kalian dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas kalian dengan balasan yang terbaik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Affiliate!!

Mohd Qasha Haiqal

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers
♥ Copyright © 2012 reserved to RieNa_HaiQaL. Template Edited by sHaRiNa eLyaNa