Jom buat duit bersama churp churp

My dear Member.. Cool!!!

Thursday

Tabung Ahmad Sufi - JOM BANTU

Riena Haiqal | 11:50 am |
Assalamualaikum

 

Ini adalah petikan dari mesej salah seorang rakyat Malaysia yang prihatin dan berada di sana dan telah melawat adik Ahmad Sufi di Children Westmead Hospital, Sydney ....
"Alhamdulillah, sy dapat melawat Ahmad Sufi semalam. Lama juga dapat berborak dgn mak ayahnya. So apparently kes Ahmad Sufi ni sangat2 rare. Ahmad Sufi bukan terkena jangkitan paru2 atau paru2 berair atau apa2 sakit yang biasa. Doktor masih belum dapat mencari apa penyakit sebenar Ahmad Sufi. Mereka masih lagi membuat ujian utk mencari apa sebenarnya penyakit Ahmad Sufi. Ini adalah jawapan dari doktor2 pakar dari hospital kanak2 yang terbaik di Australia. Saya dapat tahu ada di antara kita yang tertanya2 kenapa Ahmad Sufi tidak dibawa pulang ke Malaysia untuk rawatan. Memang benar rawatan di Malaysia mungkin akan lebih murah, tetapi risiko untuk membawa pulang Ahmad Sufi ke Malaysia adalah terlalu tinggi. Sedangkan banyak ibu bapa risau untuk membawa bayi kecil yang sihat menaiki kereta untuk perjalanan 3 jam, inikan pula nak membawa bayi kecil dengan penyakit kronik yg masih tidak diketahui selama 8 jam dengan kapal terbang. Orang dewasa sihat pun boleh mabuk naik kapal terbang, bayangkan bayi yang mmg sedia sakit. Untuk membawa Ahmad Sufi turun dari tingkat 3 ke tingkat 2, di dalam hospital yang mempunyai banyak doktor pakar, pun mengambil masa sejam, bayangkan bagaimana untuk membawa Ahmad Sufi dari Australia ke Malaysia, menaiki kapal terbang yg mengambil masa 8 jam, tanpa kemudahan medical yang cukup sekiranya apa2 terjadi sepanjang perjalanan. Sanggupkah kita untuk memperjudikan nyawa seorang bayi kecil hanya kerana wang? Saya harap semua orang faham kenapa Ahmad Sufi tidak dibawa ke Malaysia. Bukan suka2 hati ibu bapa Ahmad Sufi terpaksa berhutang banyak dengan pihak hospital. Mereka hanya buat yang terbaik untuk Ahmad Sufi. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Sama2 lah kita doakan semoga Ahmad Sufi segera sembuh."


Ahmad Sufi dilahirkan pada 12 mac 2012 dan sejak lahir dia menghadapi masalah paru2 yang kritikal.kos perubatan Ahmad Sufi di Children Westmead Hospital, Sydney adalah tidak kurang dr AUD 3000 (RM9000)SEHARI.UNTUK MAKLUMAN,AHMAD SUFI TELAH BERADA DI RAWAT DI SANA MULAI DR 13 MAC SEHINGGA 26 APRIL 2012. Di sini dengan rendah dirinya saya memohon sekiranya ada diantara anda yang sudi memberikan sumbangan kepada Ahmad Sufi bagi menampung kos perbelanjaan rawatan dia di sana.

BSN: 14133-41-00000395-4 :JULI YANTI LIDIA BINTI SUHAIMI(Ibu Saudara Ahmad Sufi)

MAYBANK: JULI YANTI LIDIA BINTI SUHAIMI
NO.AKAUN: 516015402261


Maya Syuhada Binti Suhaimi(Ibu saudara Ahmad Sufi)
CIMB: 14100000462201

Name : Romi Agus Shumadi Romi Suhaimi(ayah Ahmad Sufi)
Bank: St George Bank
Branch: 112 908
Account No: 411178305





 Marilah kita sama-sama membantu meringan kan beban mereka... 
Sangat-sangat sedih melihat penderitaan anak sekecil ini..

Lebih lanjut :: FB : TABUNG AHMAD SUFI

33 comments:

  1. kecian kecik2 da sakit..harap ada jutawan yg membantu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ainie :: menitis air mata bila tengok gambar2 dia ni...

      Delete
  2. YA ALLAH YA TUHANKU,KAU ringankanlah beban yg ditanggung oleh ahmad sufi dan keluarganya..semoga adik ahmad sufi cpt sembuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atiqah :: Amin Ya Rabbal Alamin....

      Delete
  3. semoga ada yang sudi menbantu...amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Papa Mifz :: Amin Ya Rabbal Alamin..

      Delete
  4. semoga adik ni cepat sembuh dengan bantuan orang ramai.. bersyukur sangat anak2 azi semua alhamdulillah sihat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azi :: amin Ya rabbal Alamin... :)

      Delete
  5. Ya Allah Ya Tuhanku...Permudahkan ibubapa mereka mendapat bantuan orang ramai....dan sembuhkanlah Ahmad Sufi seperti budak lain....Amin....Sedih pulak tengok baby tue...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin Ya Rabbal Alamin.. sian sngat2 dengan bayi ni...

      Delete
  6. Replies
    1. wong meimot :: sangat2 sedih.. sama2la kita berdoa agar bayi ini dberi peluang utk hidup seperti kanak2 sihat yang lain... dan membesar seperti kanak2 normal yang lain. kesian dia tpaksa meneruskan hidup dihospital...

      Delete
  7. Replies
    1. :( sama2 kita doakan yang terbaik utk bayi kecil ni..

      Delete
  8. Assalamualaikum...

    buat Riena Haiqal (tuan punya blog) saya wakil dari mama ahmad sufi (kak adlina),
    kak adlina ucapkan jutaan terima kasih terima kasih kerana sudi update kisah ahmad sufi di blog nie. Hanya Allah saja yang dapat membalas jasa anda... Terima Kasih.

    Untuk semua yang mendoakan, terima kasih banyak2. moga ada jutawan yang sudi membantu keluarga ini. moga mereka terus kuat dan tabah dlm mengharungi dugaan ini.

    Hebahkan la kisah ini...

    Terima kasih semua.

    -Atikah-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atikah :: sama2. saya pun ada anak juga.. saya sangat2 sedih bila pertama kali melihat penderitaan bayi sekecil ini. saya tau bagaimana perasaan seorang ibu.. saya memng tak sanggup melihat penderitaan bayi ini..
      Kami sentiasa mendoakan yang terbaik utk kesihatan Ahmad Suffi.
      Kirimkan salam saya buat Adlina dan bayi beliau Ahmad Suffi. Biarpun tak pernah bersua muka tapi percaya la kami akan sentiasa membantu apa yang terdaya dan termampu. InsyaAllah..

      Delete
  9. semoga adik ni cepat sihat.. amin..

    ReplyDelete
  10. Aduh...nda sanggup rasanya tengok si kecil ni.Teringat balik kisah Yayan dulu2. :( Semoga ada keajaiban yang bakal berlaku, insyaallah...amin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. YM :: Amin Ya Rabbal Alamin..semoga ada pihak2 berwajib dapat membantu bayi kecil ni...

      Delete
  11. ya Allah..kesiannya..ok is a good effort bila kita tolong mana yg mampu utk bantu baby ni

    insyaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sha :: sangat2 kesian.. InsyaAllah apa yang saya mampu tolong adalah untuk meminta bantuan dari pihak2 yang sudi memberi peluang baby kecil ni untuk menjalani hidup seperti kanak2 normal yang lain..

      Delete
  12. suci sungguh entry riena ni taw :) semoga beroleh pahala berlipat ganda...amin :) Zie doakan baby ahmad sufi sembuh dari sakit yg dihadapi.

    kesian dia...kecik² dh terpaksa lalui semua ini :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zie :: thanx Zie.. saya sebenarnya tak sanggup nak tengok penderitaan bayi sekecil ini.. sian sangat2 sebab tpaksa bgantung pada o2 sepanjang masa...
      Sedih sangat bila melihat bayi ni..

      Semoga Ahmad Sufi diberi peluang untuk sembuh dan menjalani hidup seperti kanak2 normal yang lain.. Amin Ya rabbal Alamin....

      Delete
  13. Kakak rasa kalau cuba masukkan paper hal ini akan lebih ramai yg tahu. Kesiannya terlalu kecik sangat. Tak sampai hati melihatnya...

    Moga ada yg terbuka utk menghulur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah masuk paper dan dah masuk MHI Tv3 dah kak.. ntah la masih belum ada lagi yang nak bantu...
      perkembangan mengenai Ahmad Sufi ni ada kat facebook Tabung Ahmad Sufi..

      Delete
  14. Assalamualaikum....

    buat pengetahuan semua, kisah Ahmad Sufi pernah masuk dalam paper Utusan Malaysia pada 12 April 2012 dan pernah masuk MHI TV3 juga pada 12 April 2012. tapi masih xdapat perhatian daripada orang yang sepatutnya...

    -atikah-

    ReplyDelete
    Replies
    1. atikah : semoga ada pihak2 yang berwajib sudi menghulurkan bantuan dan perhatian buat baby ahmad sufi ni..

      Delete
  15. mengalir air mata...
    kasihan kat dia...

    ReplyDelete
  16. mudahan2 Allah permudahkan urusan dan bantuan terhadap adik sufi insyaAllah.

    ReplyDelete
  17. sy tlng klik iklan nuffnang..smoga bertambah skit $$ acc nuff

    ReplyDelete
  18. comelnya dia :') semoga cepat sembuh dan harap ada yang dapat meringankan beban keluarga beby ni..amin :')

    ReplyDelete
  19. Semoga si kecik cepat sembuh..

    ReplyDelete

جَزَاكُمُ اللهُخَيْرًا كَثِيْرًا وَجَزَاكُمُ اللهُ اَحْسَنَ الْجَزَاء
(Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza)
Semoga Allah SWT akan membalas kalian dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas kalian dengan balasan yang terbaik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Affiliate!!

Mohd Qasha Haiqal

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers
♥ Copyright © 2012 reserved to RieNa_HaiQaL. Template Edited by sHaRiNa eLyaNa