Jom buat duit bersama churp churp

My dear Member.. Cool!!!

Wednesday

Fahami anak kita

Riena Haiqal | 4:32 pm |

Assalamualaikum


Anak berusia 1.5 tahun ke 2.5 tahun akan mula memberontak, buang barang, merajuk dan protest. Jika anak anda berkelakuan demikian, bukan bermaksud dia sudah menjadi degil atau kurang ajar. Anak sekecil ini, tidak akan kurang ajar. Dia sedang belajar untuk ekspres diri dia disebabkan dia berasa letih atau kecewa akan sesuatu.

Oleh itu jalan untuk membantu dia menjadi tenang:

1- pegang dia seperti dalam gambar diatas.
2- bisikkan bawaha anda sayang dia dan faham perasaan dia.
3- baca A'uzubillah hi manasyaitan nir rajim dan ayat Al-Quran, supaya syaitan tidak mengambil kesempatan kepada nya dan anda.
4-tenangkan dia dengan kata-kata kasih dan anda pun perlu tenang
5- JANGAN SEKALI-KALI MARAH DAN MENJERIT ATAU MEMUKULNYA KONONNYA UNTUK MENDISIPLINKAN DIA. Ini hanya akan menjadikan dia anak yang pengecut atau yang suka memberontak.

 

19 comments:

  1. Terima kasih dear ..umi akan dengar tips yang berguna ni (^_^).. time kita kecik2 dulu .. kita pernah merasa apa yang anak kita rasa (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umi sayang :: ye... kalau dah ada anak nanti, ingat tips ni ye.. :)

      Delete
  2. wah best2 boleh share simpan untuk masa akan datang

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehe.. cepat2 la dapat anak eh.. usaha tangga kejayaan. :)

      Delete
  3. InsyaAllah dni akan cuba sedaya upaya memahami anak dni nanti.. *sambil gosok2 perut 7bulan ni hehe*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ardini :: heheheh.. tak sbar juga nak tengok baby awak.. heheheh.. kena fahami anak nanti k.. :)

      Delete
  4. ya la mama riena, anak sy mmg kuat merajuk..kalo tak ikut apa dia nak siap la..tak tahan kdg² gan sikap dia..huhuu sabo jelahhh

    ReplyDelete
  5. riena, thanks yer share info ni.. :)

    ReplyDelete
  6. ada anak kecik mmg kn byk sabar..tq infonya

    ReplyDelete
  7. a great info utk zie yg still virgin lg dlm parenting ni.hehehe

    ReplyDelete
  8. Peluk dengan kasih sayang... Ahak...sweet..... Tak sabar nak kawen n have a baby...

    ReplyDelete
  9. Baru je terbaca kat FB...bagus info sebegini untuk ilmu keibubapaan..

    ReplyDelete
  10. huhu..
    anak dayah dah besar..
    tapi kadangkala dia buat jugak perangai membentak-bentak nih..
    apa lagi..
    kalau hilang sabar tu...ssaaappp..! rotan :P

    ReplyDelete

جَزَاكُمُ اللهُخَيْرًا كَثِيْرًا وَجَزَاكُمُ اللهُ اَحْسَنَ الْجَزَاء
(Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza)
Semoga Allah SWT akan membalas kalian dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas kalian dengan balasan yang terbaik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Affiliate!!

Mohd Qasha Haiqal

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers
♥ Copyright © 2012 reserved to RieNa_HaiQaL. Template Edited by sHaRiNa eLyaNa